Готуємо кутю

Класичний і сучасний варіанти



Кутя

 

Інгредієнти:

2 склянки зерен пшениці;

150 г маку;

150 г почищених волоських горіхів; 

200 г родзинок без кісточок;

3-4 столові ложки меду; 

солі на кінчику ножа;

цукор за смаком.

 

Рецепт приготування:

За класичним рецептом, зерна пшениці треба потовкти у дерев’яній ступі дерев’яним товкачем, періодично підливаючи небагато теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася.

Потім ядро відокремлюють від лушпиння, просіваючи і промиваючи. 

На воді з чистих зерен варять звичайну розсипчасту пісну кашу, охолоджують, підсолоджують по смаку.


За сучасним рецептом, взяти крупу з пакетів, яку продають перед зимовими святами, замочити її  у теплій чи холодній воді на ніч.


Розтерти мак до одержання макового молочка (краще у ступі). Якщо немає ступи згодиться кавомолка. Мясорубка підійде менше, бо у ній треба кілька разів перемелювати мак, а результат всеодно буде не той. Перед тим, як товкти мак, його можна замочити на кілька годин у теплій воді. Він тоді краще перетирається.


Додати товчені ядра волоських горіхів. Також можна додати родзинки. Родзинки бажано замочити на 30-60 хв. у теплій або холодній кипченій воді.


Додати мед, все добре перемішати    . Мед не можна додавати в кашу, якщо її температура вища 60 градусів. Мед у горячому середовищі стає отрутою!


Якщо каша дуже густа, її можна розбавити охолодженою кип’яченою водою. Кашу їдять запиваючи узваром. Або в глибокій мисці перемішують порцію каши з узваром.


Для підсолоджування краще використовувати тільки мед. Можна покласти й трохи цукру. Але, якщо кутя зберігатиметься у вас кілька діб, краще мед додавати перед вживанням, бо він може забродити.


Всі інгредієнти, як мак, горіхи, родзинки додають у щойно зварену кашу. Мед – тоді як каша стане теплою або кімнатної температури.


Смачного!!! 



Обновлен 09 янв 2014. Создан 08 янв 2014